«Τα θρησκευτικά καθήκοντα να εκτελούνται όσο είναι δυνατόν από το σπίτι, ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες συναθροίσεις»: Εστω καθυστερημένα, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αφήσει πίσω του τις ιδεοληψίες της Εκκλησίας και να δηλώσει ότι «ως πρωθυπουργός οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες». ΣΥΡΙΖΑ: Βήμα προς τον ορθολογισμό ότι ο κ. Μητσοτάκης άδειασε τους ακραίους του κόμματος του.
«Δεν θέλουμε να βλάψουμε τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε. Προσωπικά ένιωσα έντονη την ανάνγκη να επικαλεστώ την πίστη μου. Ως πρωθυπουργός οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγο σε δηλώσεις του. «Τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν, και να εκτελούνται όσο είναι δυνατόν από το σπίτι, ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες συναθροίσεις», πρόσθεσε, ενώ απηύθυνε συγκεκριμένο μήνυμα στην Ιερά Σύνοδο: «Προσβλέπω στην στήριξη της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό, αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα».
Υπενθυμίζεται ότι επί μέρες, αλλά και σήμερα με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του, Αλ. Χαρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυε προς τον πρωθυπουργό ότι «με τη Δημόσια Υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε», καλώντας την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη «να μαζέψει τα στελέχη του και να πάρει άμεσα μέτρα χωρίς εξαιρέσεις για την Εκκλησία», και τονίζοντας: «Δεν είναι θέμα ευσέβειας και θρησκευτικής πίστης αλλά κοινωνικής ευθύνης».
Τι άλλο είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης
«Συμπολίτες μου, ο κόσμος όλος αντιμετωπίζει, πλέον, μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας. Η χώρα μας, μέχρι σήμερα, δεν χτυπήθηκε όσο άλλες. Όμως, ας μην έχουμε αυταπάτες: Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας. Σε αυτήν τη συγκυρία οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του.
«Οι περισσότεροι που θα νοσήσουν θα παρουσιάσουν ήπια ή δεν θα έχουν καν συμπτώματα. Ωστόσο κάποιοι συμπολίτες μας, κυρίως μεγάλης ηλικίας, και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ίσως χρειασθούν νοσηλεία. Αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα από όλους. Ο στόχος μας είναι απλός: Τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας».
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε:
– Προσθέτουμε κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων και αξιοποιούμε εγκαταστάσεις ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα. Καμιά δομή δεν περισσεύει. Και δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν για το κοινό καλό.
– Με διαδικασίες-εξπρές προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις. Οι πρώτοι θα είναι στις θέσεις τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και μετά την κρίση, θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.
– Το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στη Γ’ Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες.
– Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό Kυβέρνησης, Aυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
– Το Δημόσιο θα λειτουργεί κανονικά. Θα δοκιμάσει όμως και νέα εργαλεία, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως. Έτσι, οι υπάλληλοι θα παραμένουν ενεργοί ακόμη κι αν χρειαστεί να λείψουν για λίγο.
– Η οικονομία θα δεχθεί, προφανώς, ένα πλήγμα το οποίο ήταν αδύνατον να προβλεφθεί. Γι’ αυτό και πρέπει να περιοριστούν οι συνέπειές του.
– Έχει ήδη ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν καθοριστικά. Και από σήμερα, θεσπίζουμε ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος της. Το βάρος της, όμως, οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.
– Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. Θα σταθούμε διπλά στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα κι αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου.
– Μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχω ζητήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες. Θεωρώ δεδομένο ότι αυτό θα γίνει και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει γρήγορα ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της.
Και τα γνωστά περί «ασύμμετρης απειλής»
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα περί «ασύμμετρης απειλής» του μεταναστευτικού: «Την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού την αντιμετωπίζουμε με επιτυχία. Γιατί η κοινωνία ενώθηκε κάτω από την αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης να προστατεύσει τα σύνορα μας. Και οι άνθρωποι που επιφορτίστηκαν με αυτή την αποστολή αποδείχθηκαν πανάξιοι. Έτσι θα αποκρούσουμε και την υγειονομική απειλή του κορονοϊού». Ά
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη» και απαρίθμησε τις οδηγίες για πλύσιμο χεριών, άρνηση χειραψίας, προστασία των μεγαλυτέρων, ενώ έκλεισε με την αναφορά στο ζήτημα του εκκλησιασμού, όπως αναφερεται παραπάνω, δείχνοντας και την ιδιαίτερη βαρύτητα που αποδίδει πλέον – έστω καθυστερημένα… – στο ζήτημα των συναθροίσεων στις εκκλησίες.
ΣΥΡΙΖΑ: Βήμα προς τον ορθολογισμό το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης άδειασε σήμερα τους ακραίους του κόμματος του
Συνιστά αναμφίβολα βήμα προς τον ορθολογισμό το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης άδειασε σήμερα τους ακραίους του κόμματος του, που όλες τις προηγούμενες μέρες χαρακτήριζαν «άπιστους» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή παρακινούσαν τους πιστούς να μεταλάβουν άφοβα.
Ωστόσο όταν είσαι Πρωθυπουργός και έχεις ευθύνη για τη Δημόσια Υγεία όλων των πολιτών, δεν αρκούν οι παραινέσεις αλλά απαιτούνται αποφάσεις.
Η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες αποφάσισε – ορθώς – να αποτρέψει τις μαζικές συναθροίσεις, αναστέλλοντας την λειτουργία σχολείων, πανεπιστημίων, φροντιστηρίων, ΚΑΠΗ, αθλητικών χώρων.
Δεν περιορίστηκε σε παραινέσεις, προχώρησε σε αποφάσεις.
Γιατί λοιπόν δεν αποφασίζει αναστολή ή τροποποίηση του τελετουργικού των μυστηρίων, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, παρά πετάει το μπαλάκι στην Εκκλησία και στους πιστούς;
Δεν είναι θέμα ευσέβειας και ατομικής πίστης, αλλά κατεπείγουσας προστασίας της δημόσιας Υγείας και των πολιτών. Είναι αδιανόητο σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση να πορεύεται με κριτήριο «ισορροπίες» και το όποιο πολιτικό κόστος.
left.gr